Eind maart 2024 is de regio Noord-Holland Noord faxloos. Faexit! we did it. Faexit is het landelijke programma gestart in 2023 om de fax de zorg uit te krijgen, met als doel om eind 2024 in Nederland te zijn gestopt met faxen in de zorg, een achterhaalde techniek die niet toekomstbestendig is voor gestructureerde gegevensuitwisseling. Dit initiatief van RSO Nederland, VZVZ en Zorgverzekeraars Nederland moet zorgen voor een veiligere en digitale manier van gestructureerde gegevensuitwisseling.  

Vorig jaar zijn we in de regio, Noord-Holland Noord, gestart met de ziekenhuizen en in april 2023 was er het heugelijke nieuws dat alle ziekenhuizen in de regio faxloos zijn. Een mooie prestatie, wat smaakte naar meer. We zijn hard aan de slag gegaan om de faxers in beweging te krijgen. Ludieke acties opgezet, te informeren en bovenal hulp bieden waar gewenst, vragen beantwoorden waar nodig en handreikingen doen om met alle regionale zorgaanbieders gezamenlijk van de fax af te gaan. En met succes! Op dit moment is 95% van de apotheken in onze regio faxloos en 89% van de huisartsen. Wat een prestatie, maar we zijn er nog niet helemaal. De laatste 2 weken van maart worden gebruikt om ook de laatste apotheken en huisartsen mee te nemen. Ze te laten voelen en zien dat je zonder de fax kan en de fax vervangen wordt door veilige- en elektronische oplossingen voor gegevensuitwisseling.

Via deze weg wil ik mijn grote dank uiten aan alle ziekenhuizen, apotheken, huisartsen, VVT-instellingen, labs en GGZ-instellingen die faxloos zijn en de stap naar gestructureerde- en duurzame gegevensuitwisseling in de regio hebben gezet.

Mocht jouw organisatie nog niet faxloos zijn, wacht niet langer en neem contact op met Sabrine Rector, projectleider, via projecten@zorgring.nl.

Samen staan we sterk!

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?