De eerste van Nederland: IGO Geboortehart is live!

Maandagmiddag 16 januari jongstleden zijn het Centrum voor geboortezorg van het Dijklander Ziekenhuis en drie verloskundigenpraktijken in onze regio (Waterland Oost, Koggemeer en Om de Noord) live gegaan met digitale gegevensuitwisseling. Zorgring heeft deze livegang samen met de projectleider van ZonH en IGO Geboortehart, samen met betrokken zorgverleners, IT architect, applicatiebeheer, privacy officers, verloskundige van de praktijken, medewerkers van de leveranciers Chipsoft/Hinq/Orfeus & ZW Connect, gerealiseerd. De eerste gegevensuitwisseling tussen ziekenhuis en verloskundigenpraktijken vanuit het VIPP project BabyConnect! Qua zorg verandert er nu (nog) niet veel. De technische stap is echter enorm: met dit project wordt het mogelijk om onderling gegevens uit te wisselen en deze op elk gewenst moment actueel te raadplegen. Deze stap gaat de komende jaren veel voordelen opleveren voor zwangeren, zorgverleners en de digitale gegevensuitwisseling in onze regio in zijn geheel. Genoeg reden om deze eerste fantastische stap te vieren!

Over VIPP Babyconnect
VIPP Babyconnect is een landelijk subsidieprogramma voor het realiseren van digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg. De implementatie wordt de komende maanden verder uitgerold door het aansluiten van meer leveranciers, zorgverleners en uitbreiden van functionaliteit. Met de livegang lopen deze instellingen binnen IGO Geboortehart landelijk, maar ook regionaal voorop. Dankzij VIPP Babyconnect kunnen in eerste instantie de verloskundige en gynaecoloog, maar later ook de kraamverzorgende en Jeugdgezondheidszorg eenvoudig en actueel patiëntgegevens met elkaar delen. Mits de zwangere hier toestemming voor geeft. Komende periode zal ook de zwangere zelf, via haar PGO, inzicht krijgen in haar gegevens.

Grote technische stap gemaakt
De grote technische stap achter dit heugelijke feit is dat het ziekenhuis en de verloskundigen actueel en veilig gegevens uit kunnen wisselen. Dit scheelt tijd, geld en zorgt voor meer persoonlijke aandacht. Heleen de Vreede is eerstelijns verloskundige bij Verloskundigen Waterland Oost: “Digitale gegevensuitwisseling gaat een hele grote stap zijn in een nog betere samenwerking tussen verschillende geboortezorgverleners. Zo kan ik, als verloskundige, snel én met waarborging van de privacy van de cliënt, het actuele dossier van de gynaecoloog inzien.”

Meer informatie
Voor meer informatie over dit project en de livegang kunt u contact met ons opnemen via projecten@zorgring.nl

 

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?