In Noord Spanje ligt Europa’s grootste zandwoestijn: Bardenas Reales. Bij het grote publiek een onbekend fenomeen, desalniettemin een prachtige speling van de natuur: grote zandduinen, uitgesleten en droge rivierbeddingen (die bij zeldzame stortbuien overstromen) en een onherbergzaam stuk land dat aantrekkelijk is door zijn lelijkheid.

Deze aantrekkingskracht door zijn lelijkheid is wellicht als metafoor te gebruiken voor wat wij met een mooi woord ‘interoperabiliteit’ noemen: het is een veelkoppig monster (lelijk) dat, wellicht daarom, ook zo aantrekkelijk is.

Wat is er aantrekkelijk aan interoperabiliteit hoor ik je zeggen? Wellicht is het de enorme potentie van beschikbare data om de zorgkwaliteit te verbeteren wel het grootste punt. Of is het ‘gewoon’ het willen geven van een goede zorgervaring aan patiënten en cliënten de grootste aantrekkingskracht voor interoperabiliteit. Hoe het ook zij; we zijn er nog lang niet en er zijn nog veel meters te maken!

Op nationaal niveau worden gelukkig meters gemaakt. Inmiddels is de Nationale Visie & Strategie op het gebied van databeschikbaarheid gepubliceerd. Ook is de Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg) in de Eerste Kamer geaccordeerd. Daarnaast geeft bijvoorbeeld ook de IZA concrete handvatten en doelstellingen om deze databeschikbaarheid c.q. gegevensuitwisseling te realiseren.

En op regionaal niveau? Hier vinden juist de implementaties plaats waarover wordt gesproken op nationaal niveau. Het opstellen van afspraken over proces en techniek; met een mooi woord ‘architectuur’ genaamd komt goed op gang. Zie hierover ook de introductie in deze nieuwsbrief. Daarnaast, over 2 weken is er een deelnemersvergadering van Zorgring. De bestuurders van de regionale instellingen kunnen dan ook aangeven wat zij ambiëren als ambitie voor de regio en hoe we dit gaan realiseren.

Samenvattend: we zijn de lelijkheid van het gebrek aan interoperabiliteit mooi aan het maken. Dit doen we met elkaar en hier werken we als regio hard aan.

Ik wens u een fijne werkdag.

Florian Visser

Directeur Zorgring

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?