Verspilling moet aangepakt worden

PrincipeVerspilling moet aangepakt worden
NummerNHN-007
ToelichtingIedere verandering moet aangegrepen worden om verspillingen in het zorgproces terug te dringen.
RationaleHet terugdringen van verspillingen in het zorgproces is van groot belang om een efficiënter en effectiever gezondheidszorgsysteem te creëren. Het is essentieel om de kwaliteit, toegankelijkheid en efficiëntie van het gezondheidszorgsysteem te verbeteren en draagt bij aan kosteneffectieve zorg, een betere patiëntervaring, verhoogde patiëntveiligheid en verbeterde gezondheidsresultaten.
Implicaties

  • Alle transmurale informatie-uitwisselingen moeten zodanig worden ontworpen dat er geen nieuwe en liefst minder bestaande verliezen in het onderhavig zorgproces bestaan vb. over bewerking (van zkh naar huis), (uit)zoeken/incompleet/incorrect, van het kastje naar de muur, dubbel werk, vertraging door wachttijden en/of beschikbaarheid.

  • Naast de informatiestromen/-transporten moet ook het (keten)proces beschouwd worden om eventuele verspillingen te identificeren en oplossingen zijn aangedragen die met acceptabele inspanning meegenomen kunnen worden in het project.

  • De huidige werkwijze (Business as usual) zit al veel te vol met verspillingen, daarom moeten nieuwe oplossingen deze wegnemen.

  • Oplossingen moeten zodanig opgezet worden dat de zorg gedurende de implementatie ervan ongehinderd doorgang kan vinden.


Uitzonderingen
ReferentieArchitectuurboard

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?