Data inzage gaat boven data kopiëren

PrincipeData inzage gaat boven data kopiëren
NummerNHN-010
ToelichtingData halen we real-time op bij de (interne of externe) bron en we slaan het niet meer zelf op.
RationaleWaar principe NHN-009 (Enkelvoudige registratie bij de bron, meervoudig gebruik) iets zegt over het ontstaan van data, gaat dit principe over het gebruik van de data. De ambitie is databeschikbaarheid.

De uitspraak “Data inzage gaat boven data kopiëren” benadrukt de voordelen van het raadplegen van gegevens in plaats van deze te kopiëren. Het behoudt gegevens-consistentie, verbetert de gegevenskwaliteit en vereenvoudigt het gegevensbeheer. Het faciliteert datadeling en samenwerking, en verhoogt de beveiliging en privacy van gegevens. Daarnaast zorgt het voor schaalbaarheid en betere prestaties, terwijl het de complexiteit en onderhoudslast vermindert.
Implicaties

  • Organisaties moeten de nadruk leggen op toegang tot gegevensbronnen in plaats van het creëren van afzonderlijke gegevenskopieën.

  • Organisaties moeten investeren in de juiste technologieën om gegevensinzage mogelijk te maken en te beheren.

  • Er moeten duidelijke richtlijnen en processen komen voor het beheer van gegevensbronnen, toegangsrechten en beveiliging om ongeautoriseerde toegang en dataverlies te voorkomen.

  • Data-eigenaars, beheerders en gebruikers moeten hun focus verleggen naar het delen en benutten van gegevens in plaats van het beheren van afzonderlijke kopieën.

  • Duidelijke gegevensbronnen, gegevensvalidatieprocessen en gegevensbeheerpraktijken zijn nodig om ervoor te zorgen dat gebruikers toegang hebben tot betrouwbare en up-to-date informatie.


Uitzonderingen
ReferentieAfgeleid uit Onderzoek landelijk netwerk van infrastructuren voor gegevensuitwisseling in de zorg.

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?