Stip op de horizon, BHAG, moonshot, dromen; zomaar wat termen die te pas en te onpas worden gebruikt in strategie sessies om een (meestal) onhaalbaar doel te omschrijven waar je naar zou moeten willen streven. Termijnen die hieraan gekoppeld zijn gaan vaak over 10+ jaren; ver weg dus.

Persoonlijk ben ik wat meer van de kortere termijnen, je weet tenslotte niet hoe de wereld eruit ziet over 10 jaar. Een mooi credo wat hierbij hoort volgens mij: ‘go to bed with a dream, wake up with a purpose’. Dit doel stellen voor over 3 jaar is ver zat: waar wil je dan staan en wat wil je gerealiseerd hebben?

Met de recent gehouden vergadering van deelnemers hebben we deze vraag ook besproken: waar wil je over 3 staan? Wat moeten we dan gerealiseerd hebben? Het mooie is dat de regio eensluidend heeft gezegd dat de uitgangspunten van de nationale visie en strategie (NVS) leidend zijn hierin. Dat is een duidelijk doel waar de regio over 3 jaar wil staan in ieder geval!

Op het moment van schrijven zit ik in Lissabon, op de bestuurdersreis voorafgaand aan de HIMSS EU. Hier vinden we 3 jaar zelfs ver weg en spreken we met elkaar over wat er de komende 1,5 jaar moet gebeuren om stappen voorwaarts te maken. Een terugkerend thema hierin is: maak keuzes en hou consequent vast aan deze keuzes. Alleen zo komen we verder met elkaar.

Het maken van keuzes en vasthouden hieraan is een belangrijk gegeven om ‘de stip, de BHAG, het moonshot, etc’ allemaal te willen realiseren. Wellicht dat het actief formuleren van deze droom dus niet eens zo een gekke gedachte is om te doen.

Terug naar de keuzes; in de regio hebben we ook gekozen. Een paar voorbeelden hiervan zijn Twiin, ‘landelijk voor regionaal voor lokaal’, veiligheid, etc. De komende periode gaan we gas geven op wat dit concreet betekent met elkaar en hoe we over 3 jaar daadwerkelijk een flinke stap hiermee gemaakt kunnen hebben. Dit om ook de databeschikbaarheid in de regio een boost te geven.

Maar voor nu: ik ga vandaag verder praten over wat we de komende 1,5 jaar gaan doen.

Ik wens u een prettige dag.

Florian Visser

Directeur

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?