De zorgsector staat voor grote uitdagingen: een toenemende vergrijzing, krapte op de arbeidsmarkt en de noodzaak om informatie veilig en snel beschikbaar te maken. Vanuit die context is de RegioHub ontstaan – een regionaal dataplatform dat zorgverleners helpt om op het juiste moment te beschikken over de juiste gegevens. Projectmanager Marlies vertelt over het ontstaan van dit initiatief en de uitdagingen én kansen van pionieren in de wereld van digitale gegevensuitwisseling.

Hoi Marlies, leuk dat we bij je langs mogen komen. Kun je me meer vertellen over de RegioHub?
Zeker! RegioHub staat voor regionale datahub. Met dit project beogen we een regionaal dataplatform, of ‘dataknooppunt’, te realiseren in onze regio.

Hoe is dit project tot stand gekomen?
Het project RegioHub komt voort uit de behoefte om patientgegevens gemakkelijker beschikbaar te maken in het zorgnetwerk van een patiënt of cliënt. We willen gezondheidsgegevens van patiënten en cliënten eenvoudiger beschikbaar maken in onze regio, zodat zorgverleners die direct betrokken zijn bij de zorg altijd beschikken over de juiste informatie op het juiste moment. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een acute situatie.

Daarnaast is het met de toenemende vergrijzing en personeelstekorten in de zorg steeds noodzakelijker om administratieve lasten te verlagen. De RegioHub draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit en effectiviteit van de patiëntenzorg. Met een regionale datahub sluiten we aan bij de landelijke uitgangspunten van onder andere de Nationale Visie en Strategie (NVS) vanuit de Rijkoverheid en het ontwikkelen van een Landelijk Dekkend Netwerk van dataknooppunten.

Kun je me meer vertellen over jouw rol in het project?
Natuurlijk. Ik ben projectmanager en heb daarmee de rol van organisator en coördinator; de spin in het web voor projecten. Als projectmanager bewaak ik dat een project wordt opgeleverd volgens de afspraken die gemaakt zijn met de opdrachtgever en de stuurgroep: leveren we op wat we hebben beloofd, volgens het tijdspad en voor de kosten die we hebben afgesproken. En in elk project kom je hobbels tegen, soms voorzien en soms onvoorzien. Het is mijn taak om het project in goede banen te leiden, zodat de stuurgroep tijdig de juiste beslissingen kan nemen en het projectteam verder kan.

Dat klinkt als een interessante uitdaging! Zijn er dan, naast jouw rol, ook inhoudelijke experts bij betrokken?
Dat klopt. Ik werk samen met een team van inhoudelijke experts: Bas Baumann, Mark Wagenaar en Gert Jan Balster. Zij zijn architecten/adviseurs met veel kennis van architectuur, maar ook hoe je een vraag als deze breed uitzet in de markt. Naast onze eigen adviseurs hebben we ook informatie ingewonnen bij partijen die ons hebben geholpen met het stellen van juridische kaders waar we in dit project rekening mee moeten houden. Want ook dat is een belangrijk onderdeel wanneer je werkt met patiëntgegevens!

En wat zijn de uitdagingen waar je tegenaan loopt?
Het implementeren van een dataplatform zoals de RegioHub is betrekkelijk nieuw in Nederland. Dat betekent dat er nog niet veel goede voorbeelden zijn waar we ons aan kunnen optrekken. Wij zijn dus – samen met een aantal andere regio’s in ons land – echt aan het pionieren. Dat is een uitdaging, maar geeft tegelijkertijd enorm veel energie! 

Leuk om te horen! Wat maakt voor jou dat deze opdracht goed bij jou past?
Ik werk al lange tijd in de zorg en heb meer dan eens ervaren dat projecten rond gegevensuitwisseling behoorlijk stroef kunnen verlopen. Ik heb het gevoel dat we met de ontwikkeling van een regionale datahub echt op de goede weg zijn. Tegelijkertijd is het, zoals ik net ook aangaf, ook nog betrekkelijk nieuw in ons land. Dat maakt het een heel mooi project om aan te werken. Ik hou van de combinatie van architectuur, ICT en de zorg. En het samenwerken met een fijn en ervaren projectteam maakt het werk extra waardevol.

Dank voor je toelichting en heel veel succes met dit mooie project!

 

Heb je vragen over het project n.a.v. het lezen van dit artikel? Stuur dan jouw mail naar projecten@zorgring.nl.

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?