De eOverdracht is een verzameling afspraken over de inhoud en techniek van de digitale verpleegkundige overdracht: een Informatiestandaard. Deze is ontwikkeld omdat het tot nu toe onmogelijk is om digitaal gemakkelijk gegevens te delen en uit te wisselen zolang de zorg niet met een zelfde soort standaard werken.

Waarom doen we het?
Registratielast is al jarenlang een doorn in het oog. Ook vragen patiënten steeds vaker om hun eigen gegevens, en is dit sinds vorig jaar zelfs verplicht (PGO’s). Ook kunnen we met goede gegevens zorgen dat de patiënt of cliënt de juiste zorg krijgt op de juiste plek. Dit kunnen we met elkaar voor elkaar krijgen door samen met de eOverdracht te gaan werken. Het doel van dit project binnen onze regio is: “Verpleegkundigen in de regio kunnen gegevens van een cliënt digitaal, gestandaardiseerd, beveiligd en met toestemming van de cliënt, overdragen aan verpleegkundigen die de zorg overnemen in een andere zorginstelling. Het gaat hier om gegevens die nodig zijn voor continuïteit en kwaliteit van de zorg. De effecten zijn zichtbaar op uitvoerend niveau en op organisatieniveau”.

Wie doen er mee?
Tijdens de proeftuinperiode in 2019/2020 en de InZicht-regeling (2021 tot en met 30 juni 2023) is er veel gebeurd op het gebied van de eOverdracht, maar dit heeft nog nergens in Nederland geleid tot een succesvolle implementatie. Er zijn nu wel wat ‘werkende’ oplossingen, maar nog geen ‘werkbare’ oplossingen, die ook echt waarde toevoegen aan het zorgproces van de zorgprofessional. In Noord-Holland Noord hebben de betrokken zorgorganisaties (De Zorgcirkel, Omring, Magentazorg, Woonzorggroep Samen, Evean (Espria), NoordWest Ziekenhuisgroep en Dijklander ziekenhuis) besloten om door te gaan met de implementatie van de eOverdracht.

Hoe staan we er nu voor?
Na een flinke pauze tussen het einde van de Inzicht regeling en de opstart van de MeO is het project nu goed op stoom in de regio, maar er moet ook nog veel gebeuren. De voorop lopende organisaties de Zorgcirkel en Omring hebben al 2 testdagen gehad waarbij de resultaten van de laatste testdag (8 april jongstleden) functionaliteit toonde die nog niet eerder was gezien en ook duidelijk aantoonde dat gegevens over komen en verwerkt kunnen worden in het ontvangende systeem. Nog niet alle gegevens worden helemaal goed verwerkt, maar de testende applicatiebeheerders waren zeker enthousiast over de nieuwe bevindingen. Nu wordt het tijd om na te denken hoe deze functionaliteit in de processen gaat passen en welke afspraken er hierover tussen de organisaties worden gemaakt. Ook moeten de andere zorgorganisaties meer betrokken gaan worden bij het testen en het maken van de procesafspraken. Zodra we nog meer zekerheid hebben over de werkende functionaliteit kunnen data worden vastgesteld om live te gaan met de eOverdracht.  De verwachting is dat er in 2024 meerdere organisaties live zullen gaan.

Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact met ons op via projecten@zorgring.nl

 

Waar ben je naar opzoek?

Waar ben je naar opzoek?